Fernand Goedhuys 1937-2022

by Super User


Op zaterdag 2 april 2022 hebben wij oud-voorzitter van Het Spel, Fernand Goedhuys, begeleid naar zijn laatste rustplaats. Hieronder de tekst die Jan Vandezande voorlas tijdens de plechtigheid.

Fernand,

Ieder van ons heeft u altijd gekend als een man van het dorp.
Als geboren en getogen Haasrodenaar ben je veelal betrokken geweest bij het reilen en zeilen van je geliefde Haasrode. Uw engagement, zowel sociaal als politiek, is ons allen bekend.
Zo ook uw artistieke inbreng. Uw creatie van ‘Het Edelweisskoor’ kende een grote waardering. Optredens in talloze misvieringen, buurtfeesten en dergelijke werden zeer gewaardeerd.
Zo hebben wij u ook mogen ervaren bij onze Toneelkring Het Spel. Verschillende rollen, in allerlei genres, heb je met volle overgave op de planken gezet.
Je vertolking als Schrobberbeek in ‘Waar de Sterre bleef stille staan’ van Felix Timmermans was subliem.
Wat ik ook nooit wil vergeten waren de rollen waarin je een echte ‘Brusseleir’ vertolkte. Uw Brussels accent zou ‘den tuuveneir Raymond Goethals’ jaloers gemaakt hebben.
In ‘Au Bouillon Belge’, de parodie over het complexe België, vertolkte je de echte Brusseleir tussen de verguisde Vlaming en de hautaine Waalse. Ik zal de vele voorbereidende repetities nooit vergeten. Er moesten, in de context van het complexe België, nogal veel jeneverkes den toog passeren, als ge begrijpt wat ik bedoel.
Uw vertolking als Brusseleir in ‘Wij gaan naar Benidorm’ was subliem en zeer geloofwaardig. Weet ge nog? ‘Da froit es do goedin’, commentaar van uw Brusselse madam toen ze wat te veel van de sangria had gedronken.
Ge speelde mijnheer doktoor in Olijfje en haar moordenaars, in Den Boerenpsalm, in De Caraïbische Zee en nog zoveel andere rollen.
Weet je nog het plezier dat we maakten bij de opbouw van de vele decors? Die keren dat ik boven op een soort stelling stond en vroeg naar vijzen. Dan was steevast de vraag en het antwoord: Hedder? Waffer? Zokken!
Maar wat me vooral is bijgebleven is uw beleid als voorzitter. Toen het, laat ons eerlijk zijn, een beetje minder liep bij Het Spel, heb jij er ons terug bovenop geholpen.

Fernand, acteur, helpende hand, voorzitter, vriend. Duizendmaal dank!

In naam van Het Spel.

 

 

 

 

 


Zaterdag 29 augustus 2015 vierden Marie Claire en Jan hun 25ste huwelijksjubileum aan het 'Zoet Water'. Iedereen van Het Spel wenst hen dan ook van harte proficiat bij deze bijzondere gelegenheid.