Zwijg, kleine

in 2000

Het is de plechtige communie van de kleine. In hun bescheiden woning hebben de ouders een eenvoudige feestmaaltijd gepland met familie en vrienden: Gerda, een vriendin van moeder, getrouwd met de François.

Verder is er de oudere oom Willy, energieke levensgenieter en zijn vrouw tante Anna, praatgraag maar goedhartig. Jacqueline, een nicht, is gekomen - zonder haar man. Tenslotte is er vader, een simpele, onbehouwen werkman en moeder, een volkse vrouw. Midden al die volwassenen zit de feesteling, onze kleine, ietwat onwennig tussen al die grote mensen.
Tijdens de maaltijd wordt er hartelijk gelachen maar vooral rijkelijk gedronken. En waar de drank is in de man is de wijsheid in de kan en … komen opgekropte gevoelens en ergernissen veel makkelijker aan de oppervlakte.
U maakt het feest mee vanaf de soep over de patatten tot de laatste gast het huis verlaat. Ondertussen heeft u beslist in één van onze gasten uw eigen nonkel, tante, vriendin...(of uzelf?) herkent.

Regie:
Jan Vandezande
Auteur:
Fitzgerald Kusz

Acteurs :
Mieke Crab, Jean Dassy, Philippe Decoster, Marie Claire Goossens, Hugo Hollé, Tanja Keuppens, Kaat Preneel, Nick Vandermueren